0 0
Read Time:2 Minute, 35 Second

Verbouwen doe je nooit random. Je gaat altijd uit van een plan, een goed neergezet situatieplan. Zelfs al gaat het maar om een of een paar dakkapellen. Het doel heb je wel voor ogen. Je donkere zolderruimte vol daglicht gieten en stukken schuin dak ineens mooi recht maken door grote dakkapellen te plaatsen. Van een ruimte waar je weinig mee kunt ineens een topkamer maken; goed als thuiskantoor, hobbykamer of leuke gastenkamer. Maar eerst moeten die dakkapellen nog in je dak. En juist hier is een dakkapel bouwtekening beslist niet overbodig.

Joepie! Geen sores van vergunningen

Je hebt bij het omgevingsloket van de gemeente gecheckt en een bouwvergunning was niet nodig. Je kapellen richten zich op je achtertuin. Dat was anders geweest als je je kapellen aan de straatzijde had gewild. Dan was het nog lastig geweest met al die formulieren die je in moest vullen en bouwtekeningen die je aan moest leveren. Omdat het nu niet van de gemeente hoeft, betekent dat nog niet dat een dakkapel bouwtekening voor jou niet relevant zou zijn.

Klus snel geklaard want het kon voor één vaststaand prijsje

Stel, je laat beide kapellen snel erop zetten door Beun de Haas. Kost weinig en gaat supervlot. Als je in de tuin staat, lijken toch ineens de beide kapellen niet even hoog te zitten. Beun gebeld. Ja, zat een dwarsbalk in de weg, dus daarom. Na een paar weken zie je dan ook nog waterplasjes liggen op de vloer meteen onder een kapel. En de ramen beslaan ook heel raar. Lekkage en ventilatieproblemen. Al dat gedoe krijg je om de oren als je zonder een goede dakkapel bouwtekening aan het werk gaat.

Tijd nemen voor een dakkapel bouwtekening

Ook zonder bouwvergunning laat je dus beter een bouwkundig tekenbureau voor je aan de slag gaan. Ook al is het ‘maar’ een dakkapelletje. De tekenaar vertaalt je wensen in haarscherpe tekeningen met volle aandacht voor ventilatie, veiligheid, bouwkundige constructie van kapel én je bestaande dak. En dan neemt hij ook nog duurzaamheid en isolatie in acht. De tekenaar willigt zo alle eisen uit het Bouwbesluit in. Want daar heb je je wel aan te houden. De tekening met alle onderliggende berekeningen wordt zo de aanzet voor een verantwoord en logistiek bouwproces.

De beste leidraad voor je aannemer: een dakkapel bouwtekening

Je dakkapel bouwtekening is ook je troef als je de klus laat uitbesteden. Veel aannemers zijn meesters in het factureren van zogenaamd meerwerk. Om dat te voorkomen moet je hem efficiënt kunnen aansturen. Een bouwtekening helpt daar heel erg bij. Je aannemer is meteen op de hoogte van de plek waar de kapel moet komen. Hij ziet ook waar het dak versteviging behoeft vanwege die kapel. Hij heeft alle maten op papier staan en weet hoe hij de ventilatie toe moet passen. De materialen en volumes daarvan zijn bekend. Gaat het om twee dakkapellen, dan komen ze ineens wel netjes op een lijn in je dak te staan. Want de tekenaar heeft die onmogelijke dwarsbalk netjes weten te verplaatsen op papier. Een goede bouwtekening opvragen is een noodzakelijk kompas om de klus te kunnen klaren.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %