Toen de boerenprotesten in Nederland uitbraken hingen de boeren en hun medestanders op een gegeven moment de Nederlandse vlag als noodkreet op de kop. Toen de energiecrisis meer Nederlanders in de problemen bracht begonnen ook andere groepen de Nederlandse vlag om te keren. Maar… Er is iets met de omgekeerde Nederlandse vlag: hij wordt al bijna twee eeuwen voor een ander doel gebruikt: Namelijk als de vlag het Duitse Schleswig-Holstein. Maar of je de Nederlandse boeren een hart onder de riem wilt steken, of juist om wat voor reden dan ook de vlag van Schleswig-Holstein wil hebben, het lukt met een Nederlandse vlag van bosvlaggen.nl.
-
Waar komt de vlag van Schleswig-Holstein vandaan?
Schleswig-Holstein is de samenvoeging van de voormalige Deense hertogdommen Schleswig en Holstein. (De Holstein van het populaire koeienras, dus ook als vlag van Schleswig-Holstein is hij prima geschikt om de boeren te steunen.) Toen het toenmalige koninkrijk Pruisen die hertogdommen op Denemarken veroverde werd de vlag in 1867 de officiële vlag van het nieuwe Schleswig-Holstein. De vlag werd in 1935 onder Hitler afgeschaft, maar bij de herindeling van Duitsland in 1946 werd Schleswig-Holstein een deelstaat van Duitsland, en werd de blauw-wit-rode driekleur de vlag van die deelstaat.
-
De andere omgekeerde vlag
Er was nog een gebied waarbij een Nederlandse vlag kopen en die omkeren genoeg was om het te representeren: het koninkrijk Joegoslavië. Dit was een koninkrijk dat van 1918 tot 1943 bestond en de Slavische kleuren, blauw, wit, en rood, gebaseerd op de Russische vlag die Peter de Grote dan weer van Nederland had afgekeken, in de volgorde van een omgekeerd Nederlandse vlag op hun eigen vlag had gezet. Toen Joegoslavië in 1945 bevrijd werd en zich als communistische staat herenigde zetten het een rode ster in het midden van de vlag.