Een dakreparatie is nodig wanneer het dak schade opgelopen heeft. Dakonderhoud daarentegen is vaak bedoeld om deze schade te voorkomen. Lees verder en ontdek het verschil en wanneer een reparatie nodig is.
Wat is dakonderhoud?
Dakonderhoud is bedoeld om de kwaliteit van het dak te behouden. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt aanpakken. Zo kun je eens in de zoveel tijd een dakinspectie laten uitvoeren om er achter te komen of er beschadigingen aan het dak zitten. Ook kunnen dakdekkers tijdens zo’n inspectie kijken naar mogelijke zwakke plekken of naar plekken die schade kunnen aanrichten. Denk hierbij aan overtollig mos of vuil op het dak. Dit kun je laten schoonmaken. Ook dit is een vorm van dakonderhoud.
Een dakreparatie: hoe pak je dit aan?
Een dakreparatie kan ook een vorm van dakonderhoud zijn. Bijvoorbeeld wanneer een dakgoot kapot is, of wanneer er preventief iets gerepareerd wordt. Maar over het algemeen is het een onderdeel op zich. Wanneer je schade op het dak hebt, bijvoorbeeld door een storm, is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk opgelost wordt. De dakdekker doet dit meestal in drie stappen, namelijk het zoeken naar de schade, het schoonmaken van de plek en het klaarleggen van de spullen, en daarna het daadwerkelijke repareren. Deze laatste stap is afhankelijk van de schade, het type dak en de dakbedekking. Een bitumen dakbedekking moet bijvoorbeeld op een andere manier gerepareerd worden dan een pannen dak.
Dakreparatie of dakonderhoud?
Dakreparaties en dakonderhoud zijn beide twee erg belangrijke onderdelen, maar wanneer weet je welke nodig is? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel. Dit doe je door een dakdekker in te schakelen en een inspectie uit te laten voeren. Uit deze inspectie zal komen wat jij vervolgens moet doen.
Ook is het belangrijk te onthouden dat een dakonderhoud bedoeld is om schade te voorkomen, en daarmee dus een dakreparatie te voorkomen.